Despre durere

Cunoaște-ți corpul și modul în care acesta se schimbă pe măsură ce înaintezi în vârstă

Află cum funcționează corpul tău, schimbările pe care le poți experimenta pe măsură ce înaintezi în vârstă și cum să faci față durerii corporale asociate vârstei.

Anatomia corpului uman

În corp, oasele, mușchii, tendoanele, ligamentele, nervii și alte țesuturi formează împreună „sistemul musculo-scheletal” care permite corpului să se miște și să-și mențină aspectul și forma.

  • Oasele formează scheletul, cadrul care asigură suportul și protejează țesuturile moi care alcătuiesc restul corpului.
  • Mușchii, controlați de sistemul nervos, ne oferă forță, echilibru, postură, mișcare și căldură.
  • Mușchii și oasele se leagă prin articulații la nivelul întâlnirii oaselor pentru a permite corpului nostru să se miște. Articulațiile sunt prezente în genunchi, umeri, șolduri, încheieturi și degete.
  • Ligamentele sunt benzi de țesut conjunctiv fibros care unesc oasele pentru a susține și întări articulațiile.
  • Tendoanele sunt, de asemenea, benzi de țesut fibros care leagă mușchii de oase, permițându-le să se miște.
  • Cartilajul este o substanță elastică care acoperă capetele oaselor din articulații pentru a ajuta la amortizarea acestora și pentru a le permite să se miște cu ușurință.
  • Nervii transportă informații despre senzații și mișcări în organism.


* BBC Science & Nature - Human Body and Mind - Skeleton Layer. 2016.
BBC Science & Nature - Human Body and Mind - Skeleton Layer. [ONLINE]
Available at: http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/body/factfiles/handsandfeet/hand.shtml. [Accessed 20 April 2016].

Durerea explicata de 53% din oameni

Înaintarea în vârstă și corpul uman

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, corpul se modifică - atunci când celulele, țesuturile și organele corpului suferă modificări de-a lungul timpului, acestea afectează funcțiile corpului. Celulele devin mai mari odată cu vârsta și sunt mai puțin capabile să se dividă și să se înmulțească, pierzându-și capacitatea de a funcționa sau chiar încep să funcționeze anormal. Procesul de îmbătrânire determină pierderile de țesuturi (cunoscute sub denumirea de atrofiere) sau le face să devină mai rigide și dificil de mișcat. În timp, oasele îți pierd densitatea și devin mai fragile, în timp ce subțierea oaselor din coloana vertebrală (vertebrele) le poate determina să devină curbate și comprimate.

Există, de asemenea, o probabilitate mai mare de a dezvolta afecțiuni cum este artroza (cel mai frecvent tip de durere articulară) pe măsură ce îmbătrânești, atunci când articulațiile devin mai rigide și mai puțin flexibile, iar cartilajul începe să se uzeze. Această afecțiune afectează, de regulă, articulațiile genunchiului și articulațiile mâinii. Deteriorarea articulațiilor poate duce la inflamație, rigiditate, deformare și durere, făcând inconfortabilă deplasarea sau desfășurarea rutinei zilnice.

*GSK Global Pain Index Research 2014 Report. Available: www.global-pain-index.com. Last accessed 20th April 2016.

Cum să avem grijă de corpul nostru pe măsură ce înaintăm în vârstă

Una dintre cele mai bune modalități de a încetini sau de a preveni afecțiunile musculare, articulare și osoase este exercițiul fizic moderat, acesta putând să te ajute să îți menții forța, echilibrul și flexibilitatea.

Dacă durerea din corp se intensifică, indiferent dacă este vorba de dureri de spate sau de umeri, dacă artroza începe să te supere, nu este nevoie să accepți pur și simplu durerea ca fiind o consecință a înaintării în vârstă. Există medicamente disponibile care te pot ajuta să îți ameliorezi durerea și să reduci inflamația care este adesea o cauză a durerii. Farmacistul te poate consilia cu privire la produsele pe care le poți utiliza pentru a trata durerea. De asemenea, farmaciștii pot oferi sfaturi despre dietă și exerciții fizice care pot ameliora durerea.

Dacă, pe măsură ce timpul trece, suferi de dureri persistente la nivelul articulațiilor, mușchilor sau oaselor, trebuie să mergi la medic. Acesta va putea efectua un control fizic și recomanda teste pentru a identifica cauza durerii, te va consilia cu privire la ameliorarea durerii și îți va putea prescrie medicamente dacă este cazul. Informează întotdeauna medicul tău cu privire la toate medicamentele pe care le iei deja, inclusiv cele cumpărate fără prescripție medicală.

Află mai multe

Mișcări pentru ameliorarea durerii de spate

Mișcarea poate fi cea mai bună modalitate de a ameliora durerea de spate. Iată câteva sfaturi care te ajută să rămâi activ.

Citește mai mult

Dureri & Tratamente

Află cum poți trata tipuri specifice de durere...

Citește mai mult

Exercițiul fizic și corpul tău

Informații suplimentare despre beneficiile exercițiilor fizice și modul în care menținerea în formă te poate ajuta să rămâi sănătos și să ameliorezi durerea...

*WHO | Physical activity. 2016. WHO | Physical activity. [ONLINE] Available at: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/. [Accessed 20 April 2016].

Citește mai mult
26% dintre barbati si 35% dintre femei nu fac suficente exercitii 26% dintre barbati si 35% dintre femei nu fac suficente exercitii