Informații despre traumatismele comune

Traumatismele musculo-scheletale, cum sunt entorsele sau luxațiile se pot întâmpla la locul de muncă, la domiciliu sau în timpul practicării sportului și pot fi minore sau foarte grave. Iată afectările comune și modul în care acestea pot fi tratate.

Tratează durerea

Traumatisme

În funcție de traumatism, simptomele pot varia de la ușoare la severe și pot fi de scurtă durată sau de lungă durată.

Traumatismele acute apar brusc și pot fi însoțite de dureri ascuțite și severe, umflături și lipsa de mobilitate în zona afectată.

 

01

Entorsele (atunci când un ligament este întins, răsucit sau rupt) și luxațiile (atunci când fibrele musculare se întind sau se rup) sunt comune.

02

Simptomele includ durere, inflamație, vânătăi, spasme musculare și incapacitatea de a mișca în mod liber articulațiile afectate.

 

03

Cum te pot afecta traumatismele?

Entorsele și luxațiile pot necesita, în faza inițială, tratament medical profesional și te pot împiedica să realizezi activitățile zilnice. Traumatismele grave cum sunt fracturile, ligamentele rupte și dislocările pot provoca foarte multă durere, necesitând un tratament medical și vă pot forța să faceți repaus pe durata recuperării.

Tratați durerea

Nu încerca niciodată să faci efort în ciuda durerii cauzate de un traumatism musculo-scheletal. Atunci când simți durere, oprește-te din activităţi precum mersul pe jos, practicarea sportului sau a exercițiilor fizice, deoarece în cazul în care continui poți provoca daune mai mari.*

13% dintre oameni afirmă că durerea se datorează unui traumatism.**

*Fast Facts About Sports Injuries. 2016. Fast Facts About Sports Injuries.
[ONLINE] Available at: http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Sports_Injuries/sports_injuries_ff.asp. [Accessed 18 April 2016].
**2016. Global Pain Index Full Report. GSK Global Pain Index

Cauze și tipuri

Traumatismele se pot produce atunci când sunteți la serviciu sau acasă, faci sport sau conduci mașina. Traumatismele la locul de muncă pot fi provocate de împiedicări, căderi sau ridicări, în timp ce traumatismele sportive obișnuite includ traumatisme la genunchi, traumatisme ale tendonului lui Ahile, luxații și întinderi, traumatisme la umăr.

Accidente la munca

Traumatisme la locul de muncă

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale traumatismelor la locul de muncă sunt accidentele provocate de împiedicări, alunecări și căderi, manipularea și ridicarea manuală a unor obiecte. Cele mai frecvente tipuri de traumatisme la locul de muncă sunt luxațiile și întinderile musculare, traumatisme ale spatelui, capului și gâtului și traumatismele provocate de luxații repetate.

Accidente sportive

Traumatisme sportive

Traumatismele provocate de activitățile sportive pot afecta aproape orice parte a corpului, inclusiv mușchii, oasele, articulațiile și țesuturile conjunctive (tendoane și ligamente). Cele mai frecvente tipuri de traumatisme sportive sunt entorsele și luxațiile. Traumatismele la nivelul genunchiului pot fi provocate în timpul practicării sportului sau exercițiilor fizice, ca urmare a suprasolicitării, a unui cartilaj afectat sau un ligament rupt. Traumatismele tendonului lui Ahile pot să apară atunci când tendonul care leagă mușchiul gambei de călcâi este afectat. Traumatismele sportive pot rezulta din accidente, antrenamente sportive necorespunzătoare, îmbrăcăminte sau încălțăminte inadecvate, lipsa activităţii fizice, încălzirea și întinderea insuficiente înainte și după practicarea unui sport.

Tratament specializat

Tratamentul unui traumatism va depinde de tipul și de gravitatea acestuia. De regulă, traumatismele ușoare pot fi tratate acasă. Pentru a reduce inflamația și durerea, poți folosi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) care se eliberează fără prescripție medicală de la farmacie. Este recomandat să te adresezi medicului dacă traumatismul provoacă dureri severe, sângerări abundente, amorțeală sau atunci când nu poți tolera nici o greutate în zona respectivă sau dacă durerea este însoțită de edem pronunțat sau instabilitatea articulațiilor. Medicul îți poate recomanda exerciții de reabilitare pentru a readuce partea afectată a corpului la un nivel normal de funcționare.

5 traumatisme comune

Durere în spatele sau în jurul rotulei.
Durere pe exteriorul antebrațului superior, chiar sub îndoitura cotului.
Entorsele apar atunci când ligamentele sunt întinse, răsucite sau rupte; alte zone predispuse la entorse sunt genunchiul și încheietura mâinii.
Durerea simțită de-a lungul osului tibiei după exerciții.
Mușchii sau tendoanele întinse sau rupte în spatele coapsei

Vezi gama noastră de produse

Află modul în care produsele noastre te pot ajuta

Descoperă gama de medicamente topice Voltaren pentru a-ți trata durerea

Află mai multe

Produse Voltaren Emulgel

Află mai multe

Exercițiul fizic și corpul tău

Detalii despre beneficiile exercițiilor fizice și modul în care menținerea în formă te poate ajuta să rămâi sănătos și să ameliorezi durerea...

Citește mai mult

Cunoaște-ți corpul și modul în care acesta se schimbă pe măsură ce înaintezi în vârstă

Află cum funcționează corpul tău, schimbările pe care le poţi întâmpina în timp ce...

Citește mai mult

Totul despre ameliorarea durerii

Mai jos îți prezentăm modul în care acționează diferitele tipuri de medicamente pentru ameliorarea durerii, pentru a te ajuta să-l alegi pe cel mai potrivit pentru tine...

*GSK Global Pain Index Report 2014

Citește mai mult
40% din oameni nu stiu ce sa ia impotriva durerii 40% din oameni nu stiu ce sa ia impotriva durerii