Despre durere

Despre Artroză

Află mai multe despre cauza acesteia și modul în care poți ameliora durerea.

Ce este Artroza?

Artroza afectează milioane de oameni din întreaga lume. Modul în care aceasta te afectează poate varia. Pentru unii, aceasta provoacă doar simptome ușoare (de exemplu, durere și rigiditate) care apar și dispar - dar pentru alții, poate provoca probleme constante și severe. Oricare dintre articulațiile tale poate fi afectată, dar apare cel mai adesea la genunchi și la articulațiile degetelor.

Care sunt cauzele artozei?

La încheieturile sănătoase, cartilajele acoperă capătul fiecărui os. Acest material de consistența cauciucului, ajută articulația să se miște ușor și acționează ca o pernă sau un amortizor de șoc între oase.  În artroză, acest cartilaj poate fi deteriorat și poate fi uzat, ceea ce poate duce la durere și rigiditate în articulație.

Acesta este motivul pentru care artroza este denumită uneori artroză „de uzură”. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că afectează numai persoanele în vârstă ale căror articulații pur și simplu se uzează. Deși este adevărat că această afecțiune este mai frecventă de la vârsta de 65 de ani în sus, aceasta poate să apară la orice vârstă și de obicei începe să ne afecteze începând cu vârsta de 45 de ani.

Artroza nu se agravează neapărat progresiv în timp. Dacă aceasta începe să se agraveze, oasele se pot rupe și se pot dezvolta excrescenţe osoase numite osteofite și bucăți de os și cartilaj se pot desprinde și migra în interiorul articulației. În stadiile finale ale artrozei, deoarece cartilajul din articulații se deteriorează complet, oasele conectate pot începe să se frece între ele, ducând la leziuni articulare și la mai multă durere. În cele din urmă, mobilizarea articulației afectate poate deveni foarte inconfortabilă și dureroasă.

Despre osteoartrita

ŞTIAI CĂ?

Cartilajul care amortizează articulațiile se numește cartilaj hialină (fiind sticlos), deoarece secțiunile subțiri din acesta sunt translucide, chiar transparente.*

Care sunt simptomele?

Simptomele artrozei variază, în funcție de articulațiile afectate și de severitatea afectării lor. Unele dintre cele mai frecvente simptome ale artrozei includ:

 • Sensibilitate, durere și rigiditate articulară
 • Articulație care pare mai mare și cu mai multe „protuberanțe” decât de obicei
 • Senzație de ruptură sau frecare atunci când mobilizezi articulația
 • Funcționare scăzută sau capacitate limitată de mobilizare a articulației
 • Slăbiciune și atrofie musculară în jurul zonei dureroase
 • Excrescenţe osoase (osteofite), care se pot forma pe măsură ce oasele se freacă între ele

Dacă ai artroză la articulațiile genunchiului, poți constata că acestea „cedează sub tine” sau că îndreptarea picioarelor devine dificilă. Este posibil ca ambii genunchi să fie afectați de artroză dacă aceasta nu apare ca urmare a unei leziuni sau a unui traumatism anterior care a afectat doar un genunchi.

Dacă ai artroză la mâini, poți observa creșterea excrescențelor osoase la marginea articulațiilor. Acest lucru poate face ca articulațiile degetelor tale să fie rigide, dureroase, umflate, sensibile și roșii, astfel încât realizarea unor acțiuni ca tastarea sau cântatul la pian să fie dureroasă. Artroza afectează de obicei baza degetului mare, vârfurile degetelor și articulațiile degetului mijlociu.

* hyaline cartilage | anatomy | Britannica.com. 2016. hyaline cartilage | anatomy | Britannica.com. [ONLINE] Available at: http://www.britannica.com/science/hyaline-cartilage

Cine este expus riscului?

Există mai mulți factori care fac posibilă apariția artrozei, printre care:

 • Obezitatea - excesul de greutate pune mai multă presiune asupra articulațiilor, cum ar fi genunchii, ceea ce poate duce la uzura cartilajului mai repede. Acesta este motivul pentru care femeile supraponderale au un risc de aproape 4 ori mai mare de a dezvolta artroză la genunchi comparativ cu femeile care nu suferă de obezitate, în timp ce pentru bărbații supraponderali riscul este de cinci ori mai mare. Cu toate acestea, obezitatea poate juca un rol în creșterea riscului oricărui tip de artroză, chiar și artroză la nivelul mâinilor.
44% din persoanele 55+ simt durerea in fiecare zi
 • Sexul - femeile au o probabilitate mai mare de a dezvolta artroză decât bărbații, mai ales de la vârsta de 50 de ani în sus.
 • Vârsta - riscul de a dezvolta artroză crește odată cu vârsta.
 • Traumatisme la nivelul articulațiilor - dacă articulațiile îți sunt afectate într-un accident sau când practici sporturi, ești mai expus riscului de a dezvolta artroză la acea articulație, chiar dacă afectarea a avut loc cu ani în urmă.
 • Profesia - dacă profesia ta implică solicitare repetată în exces a unei anumite articulații, de exemplu dacă trebuie să îți folosești mâinile toată ziua tastând sau tăind părul, cresc riscul de a dezvolta artroză din cauza suprasolicitării acelei articulații.
 • Genele tale - unii oameni moștenesc o predispoziție de dezvoltare a artritei.
 • Deformările osoase - dacă te-ai născut cu articulații malformate sau cu defecte de cartilaj, riscul de a dezvolta artroză este mai mare.

*GSK Global Pain Index Research 2014, report, p.8

Diagnosticarea și gestionarea artritei 

Medicul tău poate diagnostica artroza după examinarea articulației sau articulațiilor afectate. De asemenea, acesta poate recomanda teste de imagistică, analize de laborator sau te poate trimite la un specialist pentru tratament suplimentar.

Medicul sau farmacistul poate recomanda medicamente care pot fi utilizate pentru a ajuta la ameliorarea durerii asociate cu artroza.

Acestea includ analgezice cum sunt paracetamolul (acetaminofen) și antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), care ajută la reducerea durerii și inflamației și sunt disponibile fără rețetă sub formă de geluri și creme pentru uz extern, precum și sub formă de tablete și capsule. În unele cazuri, pot fi necesare medicamente mai puternice cu rețetă de la medic.

Farmacistul sau medicul îți poate oferi sfaturi cu privire la cele mai bune tratamente pentru calmarea durerii și modul în care poți gestiona artroza prin scăderea în greutate, dacă este necesar, și efectuarea unor exerciții ușoare.

Deoarece nu există nici un tratament pentru artroză, acestea reprezintă principalele obiective în gestionarea artrozei:

 • Îmbunătățirea funcției articulației
 • Menținerea unei greutăți corporale normale
 • Controlarea durerii
 • Stabilirea unui stil de viață sănătos

Află mai multe

Ce este inflamația?

Află mai multe detalii despre procesele care provoacă inflamația, cauza acesteia și impactul pe care îl are asupra corpului nostru...

Citește mai mult

Ameliorează durerea provocată de artroză cu medicamentele topice din gama Voltaren

Artroza este cauza frecventă a durerii articulare. Iată modul în care gelurile Voltaren te pot ajuta...

Citește mai mult

Totul despre ameliorarea durerii

Aici poți afla modul de acțiune al diferitelor tipuri de produse destinate ameliorării durerii, pentru a te ajuta să-l alegi pe cel potrivit pentru durerea ta.

*GSK Global Pain Index Report 2014

Citește mai mult
40% din oameni nu stiu ce sa ia impotriva durerii 40% din oameni nu stiu ce sa ia impotriva durerii