Durerea de genunchi

Fiind una dintre cele mai mari și mai complexe articulații din corpul
nostru, genunchiul este mai predispus la traumatisme, mai ales în
cazul atleților,
ceea ce poate duce la dureri de genunchi.

Prezentarea cauzelor și modul în care se poate atenua durerea de genunchi.

Tratează durerea

Simptomele durerii de genunchi

Simptomele problemelor genunchiului pot varia și depind de cauză și severitate. Cu toate acestea, durerea de genunchi este comună.

Durerea bruscă de genunchi poate să apară dacă îl suprasoliciți sau îl rănești.

01

Instabilitatea și slăbiciunea genunchiului sau senzația că genunchiul este pe punctul de a ceda este o afecțiune comună a genunchiului.

02

Alte simptome pot include rigiditate, apariția sunetelor, blocarea articulației și incapacitatea de a îndrepta genunchiul, în funcție de cauză.

03

Cum te poate afecta durerea de genunchi?

Durerile de genunchi sunt mai frecvente pe măsură ce înaintezi în vârstă, datorită anilor de solicitare, dacă ești supraponderal (deoarece greutatea exercită o presiune suplimentară asupra articulației) sau dacă practici sport. Deoarece genunchii sunt vitali pentru mișcare, durerea de genunchi te poate împiedica să faci sport iar desfășurarea unor activități simple devine dificilă (de exemplu plimbările sau urcarea scărilor).

Tratează durerea

Articulația genunchiului este alcătuită din trei oase, tendoanele care leagă oasele de mușchi și ligamentele care stabilizează și leagă oasele.
Două bucăți de cartilaj în forma literei C numite meniscuri acționează ca amortizoare în articulație, în timp ce săculețele pline cu lichid numite burse ajută genunchiul să se miște ușor.*

69% dintre persoanele cu dureri suferă de durere de genunchi.**

*Knee (Human Anatomy): Images, Function, Ligaments, Muscles. 2016.
Knee (Human Anatomy): Images, Function, Ligaments, Muscles. [ONLINE] Available at: http://www.webmd.com/pain-management/kneepain/ picture-of-the-knee. [Accessed 18 April 2016].
** GSK Global Pain Index Research 2014 – full report p. 47

De ce avem durere de genunchi?

Există multe cauze ale durerii de genunchi datorate unor traumatisme cum sunt luxațiile, entorsele, rupturile de ligamente și de cartilaj, în afecțiuni cum sunt artroza, tendinita (tendoane inflamate) și bursita (fluidul se acumulează în bursa, sacul de fluid care acționează ca amortizor pentru genunchi).

Rani sportive

Traumatisme sportive

De exemplu, traumatismele la genunchi sunt frecvente la sportivi care au adesea rupturi ale ligamentelor genunchiului, ceea ce duce la dureri bruște de genunchi. Genunchiul atletului este o afecțiune care poate afecta orice persoană care îndoaie genunchii în mod frecvent, de exemplu în timp ce alergi, mergi pe jos, sari sau faci ciclism. Această afecțiune este simțită ca o durere în jurul rotulei și poate fi rezultatul suprasolicitării, unui traumatism, unei anomalii a oaselor piciorului sau a mușchilor slăbiţi.

cauze durerea de geninchi

Alte cauze

Traumatismele la nivelul genunchiului se pot instala gradual, de exemplu, din cauza artrozei. Dacă ai probleme cu şoldurile sau picioarele care fac să nu te deplasezi corect, acestea pot să dezechilibreze alinierea genunchilor, provocând astfel deteriorări. Dacă ai un traumatism la genunchi, chiar dacă acesta este minor, este mult mai probabil să ai traumatisme similare în viitor.

Localizarea durerii

Identifică cauza durerii

Traumatismele ligamentelor sau rupturile meniscului (cartilajul care ajută la amortizarea și stabilizarea articulației) pot provoca dureri în partea laterală a genunchilor. Durerea din partea frontală a genunchiului se poate datora bursitei sau problemelor de cartilaj. Artroza poate provoca durere în partea posterioară a genunchiului.

Tratament specializat

Există moduri de diagnostic și tratament diferite în funcție de cauza durerii de genunchi. Puteți încerca terapia PRICE la domiciliu, în cadrul căreia poți Proteja (Protect), Odihni (Rest), aplica Gheață (Ice), Comprima (Compress) și Ridica (Elevate) genunchiul pentru a ameliora durerea. Poți, de asemenea, să iei medicamente analgezice care se eliberează fără prescripție medicală sau să folosești alte produse de la farmacie pentru ameliorarea durerii în cazul durerii acute (pe termen scurt, ușoară) și pentru a reduce inflamația. Dacă durerea este persistentă sau mai severă, adresează-te unui medic sau unui specialist. Aceştia te pot consulta pentru a testa mobilitatea articulației, precum și pentru a verifica inflamația, sensibilitatea, vătămarea vizibilă și căldura, recomandându-ți terapii fizice și genunchiere pentru atenuarea durerii genunchiului. Aceştia pot de asemenea recomanda, teste de imagistică, cum sunt radiografiile, RMN-ul, examinarea cu ultrasunete sau CT. În plus, medicul tău îți poate prescrie exerciții de fortificare a genunchiului, precum și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), pentru ameliorarea durerii și pentru a trata afecțiunile subiacente.

Ce este genunchiul alergătorului?

Atleții și alergătorii sunt predispuși la afecţiuni ale genunchilor.

Simptomele genunchiului alergătorului includ:

  • Durerea din spatele sau din jurul rotulei
  • Durere atunci când îți îndoi genunchiul
  • Durerea este mai intensă atunci când mergi pe jos sau cobori scări
  • Edem
  • Sunete produse de miscarea articulatiei (pocnituri)

Se tratează prin repaos și luând medicamente antiinflamatoare.

Vezi gama noastră de produse

Află modul în care produsele noastre te pot ajuta

Descoperă gama de medicamente topice Voltaren pentru a-ți trata durerea

Află mai multe

Produse Voltaren Emulgel

Află mai multe

Exercițiul fizic și corpul tău

Informații suplimentare despre beneficiile exercițiilor fizice și modul în care menținerea în formă te poate ajuta să rămâi sănătos și să atenuezi durerea...

Citește mai mult

Ameliorează durerea provocată de artroză cu medicamentele topice din gama Voltaren

Artroza este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii articulare. În continuare îți explicăm modul în care gelurile Voltaren te pot ajuta...

Citește mai mult

Despre artroză

Informații suplimentare despre sursa acesteia și modul în care poți atenua durerea...

*GSK Global Pain Index Research 2014, report, p.8

Citește mai mult
44% din persoanele 55+ simt durerea in fiecare zi 44% din persoanele 55+ simt durerea in fiecare zi