Despre durere

Să înțelegem diferitele tipuri de durere

Află mai multe despre diferitele tipuri de durere pe care le-ai putea simți și descoperă ce se află în spatele durerii.

Clasificarea durerii

Definirea durerii a fost foarte dificilă din punct de vedere istoric pentru comunitatea medicală internațională. Definiția actuală dată de Asociația Internațională pentru Studiul Durerii (IASP) este „o experiență senzorială și emoțională neplăcută, dată de o leziune a țesuturilor actuală sau potențială, sau descrisă în termenii unei asemenea afectări. Durerea poate fi acută și de scurtă durată sau cronică și de lungă durată. Există multe modalități de a clasifica durerea și multe dintre aceste clasificări se pot suprapune, dar clasificările durerii identificate în mod obișnuit includ următoarele:

  • Durerea nociceptivă este răspunsul la traumatismele corpului și a funcției protectoare. Exemplele uzuale includ durerile somatice, cum sunt dureri ale articulațiilor, artroza, durerile lombare sau traumatisme sportive și durerea după intervenții chirurgicale. 
  • Durerea inflamatorie este frecvent simțită atunci când există deteriorări ale țesuturilor moi musculo-scheletale ale corpului. Acest tip de durere este adesea localizată și este descrisă ca fiind vagă sau supărătoare. Apare cel mai des în umăr, șold și mână, însă poate apărea și în partea inferioară a spatelui.
  • Durerea neuropatică este cauzată de traumatisme sau funcționarea defectuoasă a sistemului nervos somato-senzorial. Această durere este cauzată de traumatisme sau boli care afectează orice parte a sistemului nervos, adesea fără constatări fizice evidente. Este adesea descrisă ca fiind o durere de tipul unei arsuri, furnicături, atroce sau ca o înțepătură. Acest tip de durere tinde să apară în câteva zile sau săptămâni de la o leziune corporală și este variabilă ca frecvență și intensitate. Uneori nu există o sursă evidentă a durerii și poate să apară în mod spontan.

*Differential Diagnosis: Nociceptive and Neuropathic Pain. Bruce Nelson,
MD, 1 June 2006.

65% din populatie are dureri cel putin o data pe saptamana

Cauze

Corpul uman poate simți durere din mai multe motive. Simptomele de durere apar rareori în mod izolat și, prin urmare, atunci când simți durerea pot fi implicate mai multe mecanisme. De exemplu, inflamația este o afecțiune comună în durerea nociceptivă, dar poate fi observată și în durerea neuropatică.

Durerile somatice și inflamatorii sunt, în general, cauzate de traumatisme ale țesuturilor datorate traumatismelor repetitive, activității excesive, lipsei solicitării sau solicitarea incorectă a anumitor părți ale corpului. Durerea neuropatică este declanșată atunci când nervii sunt deteriorați, disfuncționali sau răniți și, prin urmare, trimit semnale incorecte către centrii durerii.

Atât durerea nociceptivă cât și cea neuropatică poate fi acută sau cronică. Durerea acută este durerea care te avertizează că ai fost rănit. De exemplu, atunci când te arzi la mână pe o plită încinsă, durerea te avertizează că ai suferit o leziune. Durerea acută se declanșează brusc și, de regulă, nu durează mult. Când leziunea se vindecă, durerea dispare. Durerea cronică este mai severă și de lungă durată, fiind necesar să te adresezi medicului pentru tratament.

*GSK Global Pain Index Research 2014, report, p.8

Află mai multe

Totul despre ameliorarea durerii

Aici poți afla modul de acțiune al diferitelor tipuri de produse destinate ameliorării durerii, pentru a te ajuta să-l alegi pe cel potrivit pentru durerea ta.

Citește mai mult

Dureri & Tratamente

Află cum poți să tratezi tipul tău specific de durere...

Citește mai mult

Ce este inflamația?

Aflați totul despre procesele care provoacă inflamația, cauza acesteia și impactul pe care îl are asupra corpului omenesc.

*GSK Global Pain Index Research 2014, report, p.40

Citește mai mult
73% din oameni stiu ca inflamatia este un factor ce declanseaza durerea 73% din oameni stiu ca inflamatia este un factor ce declanseaza durerea